سه‌شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۵ - ۰۷:۱۹
سودجویی در بحران اقتصادی، خلاف آموزه‌های اهل‌بیت(ع) است

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد با اشاره به شرایط اقتصادی و معیشتی جامعه، تأکید کرد: سودجویی از فشار اقتصادی مردم، احتکار و ایجاد بازار سیاه با مکتب اهل‌بیت(ع) سازگار نیست و انسان در شرایط سخت جامعه باید با رعایت انصاف و قیمت عادلانه، به یاری مردم بشتابد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد، مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، شامگاه دوشنبه ۱۴ مهرماه در ویژه‌برنامه فرهنگی حرم مطهر رضوی که در رواق امام خمینی(ره) و با حضور زائران و مجاوران برگزار شد، با اشاره به سختی‌ها و رنج‌های پیامبر اکرم(ص) در مسیر هدایت مردم، اظهار داشت: پیامبر اکرم(ص) سه سال در شعب ابی‌طالب در محاصره اقتصادی قرار داشت و مشرکان اجازه معامله و ارتباط اقتصادی با مسلمانان را نمی‌دادند، اما پیامبر(ص) از مأموریت الهی خود دست نکشید.

وی افزود: پیامبر اکرم(ص) در برابر سختی‌ها ایستادگی کرد و فرمود مأمور خداوند برای هدایت انسان‌هاست و در مسیر این مأموریت، رنج و سختی را تحمل می‌کند، اما از وظیفه خود دست نمی‌کشد. خداوند نیز در قرآن کریم پیامبر را به استقامت فراخوانده و تأکید کرده است که سختی‌های مسیر هدایت نباید موجب انصراف از این مأموریت شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد، پیامبران الهی را نخستین عامل هدایت انسان دانست و تصریح کرد: پیامبران حق بزرگی بر گردن انسان‌ها دارند؛ چراکه با تحمل سختی‌ها و تلاش فراوان، مردم را به سوی مسیر صحیح زندگی هدایت کردند.

قرآن؛ برنامه الهی برای زندگی انسان

وی در ادامه، کتاب‌های آسمانی را دومین عامل هدایت انسان برشمرد و گفت: خداوند از آغاز بعثت پیامبران، کتاب‌های آسمانی را برای هدایت بشر فرستاد و در این مسیر، تورات را با حضرت موسی(ع)، انجیل را با حضرت عیسی(ع) و قرآن کریم را با حضرت محمد بن عبدالله(ص) نازل کرد.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه قرآن کریم برنامه زندگی انسان است، اظهار داشت: خداوند با نزول قرآن به انسان اعلام کرده است که برای زندگی او برنامه فرستاده است؛ بنابراین اگر انسان قرآن را بخواند، بفهمد و به آن عمل کند، مسیر صحیح زندگی را خواهد آموخت.

وی افزود: بسیاری از مشکلات مسلمانان به دلیل فاصله گرفتن از برنامه الهی و بی‌توجهی به قرآن کریم است. اگر جامعه اسلامی به قرآن توجه کند، این کتاب می‌تواند زندگی انسان‌ها را سامان دهد و مسیر صحیح زندگی را به آنان نشان دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد با اشاره به گستردگی معارف قرآن کریم، بیان کرد: قرآن کریم آخرین کتاب آسمانی و کامل‌ترین برنامه الهی برای هدایت انسان است و هر بخش از این کتاب می‌تواند برای زندگی انسان راهگشا باشد. حتی عمل به دستورهای یک سوره قرآن نیز می‌تواند انسان را در مسیر سعادت قرار دهد.

وی با تأکید بر ضرورت ارتباط بیشتر با قرآن کریم گفت: باید از خودمان بپرسیم تا چه اندازه با این کتاب آسمانی ارتباط داریم، چقدر آن را می‌فهمیم و تا چه اندازه به آموزه‌های آن عمل می‌کنیم؛ چراکه قرآن نسخه شفابخش انسان است.

وی با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم درباره شفا و رحمت بودن قرآن، افزود: قرآن کریم برای دردهای ظاهری و باطنی انسان آثار و برکات فراوانی دارد و در روایات نیز درباره آثار معنوی و درمانی قرآن کریم مطالبی بیان شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد در ادامه با نقل ماجرایی درباره مرحوم شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی، از عالمان و عارفان مدفون در حرم مطهر رضوی، اظهار داشت: مرحوم نخودکی اصفهانی از عالمان بزرگ مشهد بود و قبر ایشان در صحن انقلاب اسلامی حرم مطهر رضوی قرار دارد.

وی ادامه داد: نقل شده است که مرحوم نخودکی سفارش کرده بود پس از وفات، در نزدیکی ورودی صحن دفن شود تا زائران امام رضا(ع) از کنار و روی قبر او عبور کنند و خاک پای زائران حضرت را مایه افتخار خود می‌دانست.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان افزود: از مرحوم نخودکی درباره انتخاب این مکان پرسیده بودند و وی در پاسخ گفته بود که در یکی از زیارت‌های خود، با چشم دل مشاهده کرده است که امام رضا(ع) در همان نقطه ایستاده و دست عنایت بر سر زائران خود می‌کشند و به همین دلیل علاقه داشته است در همان محل دفن شود.

وی با اشاره به نقل دیگری از کرامات مرحوم نخودکی، گفت: در ماجرایی، همسر مردی که در آستانه مرگ قرار داشت، نزد مرحوم نخودکی رفت و از او برای نجات همسرش درخواست کمک کرد. مرحوم نخودکی مقداری آب خواست و سوره حمد را با توجه و اخلاص بر آن خواند و از خانواده بیمار خواست آن آب را به او بدهند.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد ادامه داد: بر اساس این نقل، بیمار که در وضعیت بسیار سختی قرار داشت و حتی توان نوشیدن آب را نداشت، پس از مصرف آن آب به هوش آمد و حالش تغییر کرد. این ماجرا نمونه‌ای از آثاری است که برای قرآن کریم و تلاوت آن با اخلاص و توجه بیان شده است.

وی تأکید کرد: کلام خداوند شوخی نیست و قرآن کریم کتابی عظیم و برخوردار از برکات فراوان است؛ بنابراین باید با قرآن ارتباط برقرار کنیم و آن را در زندگی خود جاری سازیم.

وی عقل را سومین عامل هدایت انسان دانست و اظهار داشت: خداوند به همه انسان‌ها نیروی عقل داده است تا به وسیله آن خوب و بد را تشخیص دهند و مسیر درست را از مسیر نادرست جدا کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد افزود: عقل به انسان می‌گوید دروغ نگو، تهمت نزن، افترا نبند، شایعه‌پراکنی نکن و مال مردم را نخور. در مقابل، عقل انسان را به راستگویی، امانتداری، صداقت، خوش‌اخلاقی، رعایت ادب و احترام و رفتار مناسب با دیگران دعوت می‌کند.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی و معیشتی جامعه تصریح کرد: در شرایط سخت اقتصادی، گرانی و تورم، عقل به انسان می‌گوید اگر توانایی کمک به دیگری را داری، دست او را بگیر؛ چراکه انسان گرفتار، برادر و خواهر دینی و اجتماعی ماست و باید در چنین شرایطی به یاری یکدیگر بشتابیم.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان خاطرنشان کرد: اگر انسان عقل خود را در زندگی به کار بگیرد، بسیاری از اختلاف‌های خانوادگی و اجتماعی قابل حل خواهد بود. اختلاف میان زن و شوهر و مشکلات اجتماعی در بسیاری از موارد زمانی تشدید می‌شود که انسان یا عقل خود را نادیده بگیرد یا برخلاف تشخیص عقل عمل کند.

وی عقل را نیرویی وجدانی در وجود انسان دانست و گفت: عقل به انسان پیام می‌دهد که سراغ برخی کارها نرود و مسیر دیگری را انتخاب کند. در روز قیامت نیز انسان در برابر خداوند نمی‌تواند بگوید پیامبری برای هدایت او فرستاده نشده، کتاب آسمانی در اختیارش قرار نگرفته یا عقل نداشته است.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد ادامه داد: خوشا به حال انسانی که ندای عقل، پیام قرآن و دعوت پیامبران الهی را بشنود و به آن پاسخ مثبت دهد؛ چراکه انسان‌های بزرگی همچون سلمان و ابوذر نیز با همین مسیر به مقام‌های بلند انسانی رسیدند.

وی افزود: سلمان، ابوذر و دیگر انسان‌های بزرگ، از ابتدا موجوداتی متفاوت از دیگران نبودند، بلکه سخن پیامبر، قرآن و ندای عقل خود را شنیدند و به آن عمل کردند و همین امر موجب رشد و موفقیت آنان شد.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان در ادامه با تشریح عوامل گمراهی انسان، شیطان را نخستین عامل ضلالت دانست و اظهار داشت: شیطان دشمن قسم‌خورده انسان است؛ پس از سرپیچی از فرمان الهی درباره سجده بر حضرت آدم(ع)، از درگاه خداوند رانده شد و از خداوند خواست به او فرصت داده شود تا انسان‌ها را گمراه کند.

وی با تأکید بر اینکه شیطان قدرت اجبار انسان به گناه را ندارد، تصریح کرد: شیطان تنها انسان را دعوت و وسوسه می‌کند و این خود انسان است که با اختیار خویش دعوت شیطان را می‌پذیرد یا رد می‌کند. شیطان انسان را مجبور نمی‌کند که دروغ بگوید، گران‌فروشی کند، کم‌فروشی کند یا مرتکب گناه شود، بلکه او را به انجام این اعمال دعوت می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد با اشاره به شرایط اقتصادی جامعه، احتکار و گران‌فروشی را از مصادیق پیروی از وسوسه‌های شیطان دانست و گفت: در شرایطی که مردم با مشکلات معیشتی مواجه هستند، کسانی که کالاهای مورد نیاز مردم را احتکار می‌کنند یا با ایجاد بازار سیاه به دنبال سود بیشتر هستند، به جای کمک به مردم، فشار بیشتری بر جامعه وارد می‌کنند.

وی افزود: دشمن خارجی مردم ایران را تحت فشار و تحریم قرار داده است، اما اگر در داخل نیز افرادی به جای کمک به مردم، با احتکار و گران‌فروشی فشار اقتصادی را افزایش دهند، این رفتار با اخلاق و مسئولیت اجتماعی سازگار نیست.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد در ادامه به روایتی درباره امام صادق(ع) اشاره کرد و گفت: یکی از دوستان امام صادق(ع) که تاجر بود، نزد حضرت آمد و با بیان مشکلات اقتصادی خانواده خود، از حضرت درخواست کرد سرمایه‌ای در اختیار او قرار دهد تا با تجارت، درآمدی برای اداره زندگی خود به دست آورد.

وی افزود: امام صادق(ع) هزار درهم در اختیار او قرار داد و از وی خواست با آن تجارت کند. آن تاجر نیز سرمایه را برداشت و همراه کاروان تجاری به سمت مصر حرکت کرد.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان ادامه داد: در نزدیکی مصر، تاجران متوجه شدند کالایی که همراه دارند در بازار آنجا کمیاب است. آنان تصمیم گرفتند با ایجاد بازار سیاه، کالا را با سود بسیار بالا و حدود دو برابر قیمت بفروشند و در نتیجه سرمایه همه تاجران دو برابر شد.

وی اظهار داشت: آن تاجر پس از بازگشت، دو هزار درهم نزد امام صادق(ع) گذاشت. حضرت درباره چگونگی به دست آمدن این سود پرسیدند و زمانی که از ایجاد بازار سیاه و فروش کالا با قیمت دو برابر مطلع شدند، این سود را نپذیرفتند و از وی خواستند تنها همان هزار درهم سرمایه اولیه را بازگرداند و سود به‌دست‌آمده از فشار بر مردم را صدقه دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد تأکید کرد: این روایت نشان می‌دهد سودی که از فشار بر مردم و سوءاستفاده از نیاز جامعه به دست آید، مورد قبول مکتب اهل‌بیت(ع) نیست و انسان نباید در شرایط سخت مردم، منافع شخصی خود را بر نیاز جامعه مقدم کند.

وی در ادامه، نفس اماره را دومین عامل گمراهی انسان دانست و اظهار داشت: انسان دارای تمایلات و خواسته‌هایی است که اگر کنترل و مدیریت نشود، می‌تواند او را از مسیر هدایت خارج کند. شهوت، غضب و دیگر تمایلات نفسانی باید تحت مدیریت عقل و دستورهای الهی قرار گیرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد با تأکید بر ضرورت کنترل تمایلات فردی و اجتماعی گفت: انسان نباید هر خواسته‌ای را که در وجودش شکل می‌گیرد، بدون توجه به آثار آن دنبال کند. تمایلات انسان باید مدیریت شود تا موجب آسیب به خود و دیگران و انحراف جامعه نشود.

وی افزود: انسان باید در رفتار، پوشش و روابط اجتماعی خود حدود الهی را رعایت کند و اجازه ندهد تمایلات شخصی موجب گمراهی دیگران یا آسیب به فضای اخلاقی جامعه شود.

مدرس سطوح عالی حوزه علمیه خراسان با اشاره به روایتی از امام رضا(ع) درباره ویژگی شیعیان، خاطرنشان کرد: شیعه واقعی کسی است که بتواند تمایلات و خواسته‌های خود را مدیریت کند؛ هرجا خواسته انسان با دستور خداوند هماهنگ باشد، آن را انجام دهد و هرجا برخلاف فرمان الهی باشد، از آن چشم‌پوشی کند.

وی در پایان اظهار داشت: اگر انسان عوامل هدایت را بشناسد و به پیامبران الهی، قرآن کریم و عقل خود توجه کند و در برابر وسوسه‌های شیطان و خواسته‌های کنترل‌نشده نفس مقاومت کند، می‌تواند در مسیر هدایت و سعادت قرار گیرد.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha